Türkiye'de Yaşam

Türkiye’de Kurban Bayramı Nasıl Kutlanır?

Kurban Bayramı Nedir?

Kurban bayramı; İslam alemi tarafından hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. günü itibari ile kutlanmaya başlayan ve dört gün devam eden dini bayram olarak bilinir. Zilhicce ayındaki 9. güne arefe günü ismi verilir. Arefe günü Kurban Bayramı’nın habercisidir. Kurban Bayramı’nda İslam’ın beş şartından biri olan hac ibadeti de Müslümanlar tarafından yerine getirilir.

Kurban Bayramı İslam alemi için oldukça önemli iki bayramdan biridir. İslam’ın beş şartından biri olan kurban kesme ibadeti bu bayramda gerçekleştirilir. Kişiler kurban keserek Allah’ın emrini yerine getirmiş ve kulluk bilincini korumuş olurlar. Ayrıca Kurban Bayramı, Müslümanlar için önem taşıyan birlik, beraberlik ve yardımlaşma bilincinin de korunmasına vesile olur. Kurban kesimi yardımlaşarak yapılır ve kesilen kurban paylaşılır. Kurbanın dine uygun kesilmesi ise en önemli vurgulardan biridir.

Kurban Bayramı Ne Zaman?

Kurban Bayramı yaklaşırken, 2021 yılında Kurban Bayramı’nın hangi günlerde kutlanacağı en merak edilen konular arasında. Miladi takvime göre 2021 yılında, 19 Temmuz Pazartesi günü arefe gününe denk gelirken, Kurban Bayramı 20 Temmuz Salı günü başlayacak, 23 Temmuz Cuma günü sona erecek.

Hicri takvime göre, her yıl Zilhicce ayının 9. günü arefe günü olarak bilinirken yine Zilhicce ayının 10. gününden itibaren 4 gün Kurban Bayramı kutlanır. Hicri takvimlerin ay takvimi olmasından dolayı, yıllar güneşli takvim olarak bilinen miladi takvimden ortalama 11 ila 12 gün kısadır. Bu yüzden her yıl Kurban Bayramı bir önceki yıla göre 11-12 gün önce gelir. Bu durum da ortalama her 33 yılda bir Kurban Bayramı’nın aynı güne denk gelmesine neden olur.

Kurban Bayramı’nda Bayram Namazı Kılınır Mı?

 

Kurban Bayramı’nda Bayram Namazı Kılınır Mı?

 

Bayram namazları İslam alemi için oldukça önemlidir. Kurban Bayramı’nda da tıpkı Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi bayram namazı kılınır. Bayram namazı, güneşin doğmasının ardından 45 dakika sonra cemaatle birlikte kılınır. Genel olarak kurbanlar, bayram namazının ardından ilk gün kesilir. Kurban kesildikten sonra üç eşit parçaya ayrılır. Bu parçaların birisi kurban kesmeye durumu olmayan yoksul insanlara dağıtılırken bir parçası yine kurban kesmeye durumu olmayan akrabalara dağıtılır. Geri kalan kısmı kurban kesen aileye kalır. Bayram boyunca kesilen kurbanın etleri, gelen misafirlere ikram edilir. Bayram ziyaretleri sırasında gelenlere tatlılar ikram edilir, çocuklara harçlık verilir.

Kurban Edilebilen Hayvanlar Hangileridir?

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar kurban olabilir. Tabii ki her büyükbaş ve küçükbaş hayvan kurban edilemez. Hayvanın sağlıklı, organları tam ve besili olması gerekmektedir. Bu durum hem sağlık açısından hem de ibadet açısından şart olan bir durumdur. Sağlığı yerinde olmayan, kesilecek alana gidemeyecek kadar topal olan hayvanları kurban etmek İslam’a göre doğru değildir.

Kurban Bayramı Kültürü

Eğer Türkiye’de ilk defa bulunan bir yabancıysanız ve Kurban Bayramı’nda halkın ne yaptığını ve nelerle karşılaşacağınızı merak ediyorsunuzdur. Gelin sizlere özet şekilde Türk halkının kurban bayramı geleneklerini anlatalım.

Bayramın ilk gününde insanlar bayram namazını kıldıktan sonra kurbanlığı kesmek ve dağıtmak ile ilgilendiği için pek ziyaret gerçekleşmez. Ancak genellikle yakın dostlar, akrabalar, kardeşler beraber olup bir büyükbaş hayvan kurban ederler. Bu sayede birbirleri ile ilk günden bayramlaşmış olurlar.

İlk gün bitip 2. gün başladıktan sonra birbirlerini uzun süredir görmeyen akrabalar, arkadaşlar gece yarılarına kadar oturup sohbet ederek hasret giderirler. En önemlisi de bayramlarda küsler barışır.

Bayram günleri neşeli geçer; çocuklar büyüklerinden aldıkları harçlıklarla oyuncaklara saldırır ve sokaklarda eğlenir, gençlerin bir kısmı harçlık alamasa da harçlık alanlar arkadaşlarıyla birlikte onu harcamaya koşar, büyükler hayatın akışından bir rahat nefes alıp tüm dertlerini bir kenara bırakarak sevdikleri ile hoş sohbetler eder. Her evde et pişer, eğlenceler olur. Sabahlara kadar insanlar kötülük düşünmeksizin birbirleriyle hayat dolu yaşar.

Türkiye’de insanlar neşeli geçirdikleri günlerde sık sık “Bugün sanki bayram havası var.” derler. Bahsedilen bayram havası, günün neşeli geçtiğini tanımlamak için kullanılır. Günün neşeli geçtiğini anlatmak için bu cümle kullanılır. Yani Türkiye’de bayram günleri oldukça neşeli ve keyifli geçer.

Türkiye’de ilk defa bayram geçirecek bir yabancıysanız bayram boyunca evinizin derli toplu olmasını ve kıyafetlerinizin misafir kabul etmeye uygun olmasını öneriyoruz. Çünkü bayram günleri kapınız her an çalınabilir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu