Türkiye'de Yatırım

Türk İş Hayatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türk iş hayatı hakkında bilmeniz gerekenler

 

Türkiye hızla büyüyen genç nüfusu, nitelik iş gücü ve jeopolitik konumuyla yatırımcılara pek çok fırsat sunan bir ülkedir.  Türkiye’deki iş hayatına uyum sağlamak isteyen yabancıların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunur.

Güven İlişkisine Önem Verilir

Türkiye’deki iş hayatı ve iş kültürü, Akdeniz ülkelerine oldukça benzerdir. Müşterilerle sıkı ilişkiler kurmaya önem verilir. Güven ilişkisi kişisel hayatta olduğu gibi iş hayatında da altın kurallardan biridir. Başlangıçta insanların fazla samimi olduğunuzu düşünebilirsiniz, ancak zamanla bu durumun Türkiye’de oldukça doğal karşılandığını fark edeceksiniz.

Kültürel Değerleri Öğrenmelisiniz

Her toplumda olduğu gibi Türk toplumunda da hem kişisel hayatta hem de iş hayatında dikkat edilmesi gereken bazı özel kurallar bulunmaktadır. Hem iş hayatında hem de sosyal hayatta bu kurallara uygun hareket etmeniz hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Örneğin ofise girdiğinizde ya da herhangi bir dükkana girdiğiniz zaman selam vermeye özen göstermelisiniz. Sofra kuralları, ziyaret ve misafirlik kuralları; milli ve dini bayramlar gibi konular hakkında detaylı bilgi edinmeniz Türkiye’deki yaşamınızı kolaylaştıracaktır. Bu özenli davranışınız iş ilişkisi içerisinde bulunduğunu kişilerle olan iletişiminizi güçlendirecektir.

(Türkiye’deki Nezaket Kurallarına Dair Olan Yazıya Link Çıkışı Verilebilir)

Ayrımcılığa ve Irkçılığa Maruz Kalmazsınız

Türkiye’de insanları dinine, diline, ten rengine göre ayırmak son derece yanlış bir davranış olarak kabul edilir. Oldukça nazik ve misafirperver olan Türk insanları, yabancıların rahatsız olmaması için özen gösterir. Yani pek çok Avrupa ülkesine kıyasla ırkçılığa, ayrımcılığa maruz kalma ihtimaliniz çok düşüktür.

Rüşvete İyi Gözle Bakılmaz

Bazı ülkeler iş hayatında ve devlet işlerinde rüşvet bakımından oldukça sabıkalıdır. Ancak Türkiye’de rüşvete iyi gözle bakılmaz. Bu işlerinizi halletmek için hiç kimseye rüşvet teklif etmemelisiniz. Türk yasalarında rüşvet veren ve rüşvet alan kişilere yönelik yasal cezalar vardır. Rüşvet, ayrıca kültürel olarak da pek çok kişi tarafından hoş karşılanmaz.

En Yetkili Kişiyle Konuşmak Faydalı Olabilir

Türkiye’de iş hayatında bürokrasi bazı durumlarda uzun sürebilir. Bu nedenle bir konu hakkında konuşmak istediğinizde bir şirketteki en yetkili kişiyle konuşmayı denemelisiniz. Bu durum her zaman mümkün olmasa da uygun durumlarda en yetkili kişiyle konuşarak sorununuzu direkt olarak anlatabilirsiniz.

Pazarlık Kültürü Vardır

Türkiye’de pazarlık kültürü vardır. Yani müşteriler bir mağazadan alışveriş yapacakları zaman mağazadaki çalışanlarla pazarlık yaparak etiket fiyatını düşürmeye çalışırlar. Pazarlık, özellikle şahıs şirketlerinde ve mağazalarda daha yaygındır.  Yüklü miktarda ürün satın alan müşteri, indirim yapılmasını talep edebilir. Ancak kurumsal şirket ve mağazalarda pazarlık opsiyonu genellikle karşımıza çıkmaz.

Jest ve Mimikleri Öğrenmelisiniz

Türk insanları konuşurken çok fazla jest ve mimik kullanır. Öyle ki büyük bir şirketin CEO’su da, sokaktaki çiçekçi de aynı jestleri kullanabilir. O nedenle Türkiye’de sıkça kullanılan jest ve mimikleri mutlaka öğrenmeye çalışın. Bu karşınızdaki kişiyle olan iletişiminizi güçlendirecektir.

Çalışma Arkadaşlarınıza Maaşlarını Sormamalısınız

Türkiye’de insanlara ne kadar maaş aldıklarını sormak doğru karşılanmaz. Bu nedenle çalışma arkadaşlarınıza ve iş yerindeki kişilere ne kadar maaş aldıklarını sormamaya çalışmanız daha uygun olur.

Genellikle Takım Elbise Giyilir

Kurumsal bir işte çalışan kişiler genelde takım elbise giyer. Saç, sakal, küpe, dövme gibi detaylarla ilgili çalıştığınız şirketin kurallarını öğrenmenizi tavsiye ederiz. İş hayatında giyim ve dış görünüm konusunda Batılı ülkelerdeki standartlar, Türkiye için de geçerlidir.

Siyaset ve Din Gibi Konularda Tartışmaya Girmemelisiniz

Siyaset, din, mezhep, cinsel yönelim gibi konular Türkiye’de oldukça hassas konulardır. Özellikle iş ilişkisi kurduğunuz müşterilerle, partnerlerle, iş arkadaşlarıyla ya da çalışanlarınızla bu tür konularda tartışmamanızı tavsiye ederiz.

Futbol, Buzları Eritir

Türk insanı, gündelik konularda konuşmayı oldukça sever. Örneğin futbol Türkiye’de çok popüler bir konudur. Bu nedenle Türkiye’de iş yapan bir yabancı olarak futbolu takip etmeniz müşterilerle, iş ortaklarınızla ve çalışanlarınızla daha samimi bir ilişki kurmanızı sağlar. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi takımlardan birini takip etmeniz tavsiye edilir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu