Türkiye'de Yatırım

Türk İş Hayatında Karşılaşabileceğiniz Zorluklar ve Zorlukları Atlatma Yolları

Türk iş hayatı pek çok açıdan uluslararası standartlara ulaşmış haldedir, fakat Türkiye’de çalışmaya başlayan yabancı uyruklu kişiler için birtakım kültürel farklar bulunabilir.

Bu yazımızda Türk iş hayatında karşılaşabileceğiniz bazı zorluklara ve bu zorluklarla baş etme yollarına bakacağız. Vereceğimiz örneklerin dünyanın her yerinde görülebilecek problemler olduğunu, sadece Türkiye’ye özgü problemler olmadığını belirtmekte fayda görüyoruz.

Uzun Çalışma Saatleri

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre Türkiye, çalışma saatlerinin  en uzun olduğu ülkeler arasında yer almaktadır. Dünya genelinde ortalama çalışma süresi yıllık 1765 saat iken bu süre Türkiye’de ortalama 1855 saat.

 

İş Kanunu’na göre Türkiye’de haftalık çalışma saati en fazla 45 saattir. Fakat haftalık 45 saatten fazla çalışılan pek çok şirket olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki bu durum ülkedeki tüm şirketler için geçerli değildir. Ancak yine de Türkiye’de haftalık 50 saat çalışılması şaşırtıcı bir durum olmamalıdır. Bizim tavsiyemiz, çalışmaya başlayacağınız iş yeriyle görüşmeler yaparken bu konuyu iyice araştırmanız yönündendir. Fazla mesai için ücretlendirme yapılıp yapılmadığını da yine işe başlamadan önce öğrenmeniz gerekmektedir.

Dil Sorunu

Türkiye’de İngilizce eğitimine büyük önem verilir, fakat yine de pek çok insan İngilizce konuşma konusunda yeterli pratiğe sahip olmadıkları için akıcı şekilde  İngilizce konuşamayabilir.

Buna karşın uluslararası faaliyet gösteren kurumsal bir şirkette çalışırsanız insanların çok iyi ve akıcı bir şekilde İngilizce konuşabildiklerini görürsünüz. O nedenle iletişim sorunu, çalışacağınız yere ve pozisyonunuza göre değişim gösterebilir. Bizim tavsiyemiz, Türkiye’de yaşamaya başladığınız dönemden itibaren temel Türkçe kurslarına katılmanızdır. Zira iş arkadaşlarınızla İngilizce anlaşsanız dahi gündelik hayatta, sokakta, kafede, otobüste insanlarla Türkçe iletişim kurmanız gerekir. Bu nedenle Türkçe öğrenmeye başlamanızı öneriyoruz.

 

Türk iş hayatında karşılaşabileceğiniz zorluklar

 

Kişilik Çatışması

Türkiye’de çalışan bir yabancı olmanız nedeniyle uluslararası bir şirkette çalışma ihtimaliniz görece daha yüksektir. Uluslararası şirketlerde çok farklı kişiliğe sahip insanlar çalışabilir. Bu kişilerin bazılarıyla anlaşamamanız ise normal ve dünyanın her yerinde görülebilen bir durumdur. Uyuşmazlık yaşadığınız kişilerle doğrudan konuşarak ortadaki sorunu kaldırabilirsiniz. Türklerin yabancılara karşı düşmanlık ve ayrımcılık yapma gibi kişilik özellikleri bulunmadığını belirtelim, fakat yine de oluşabilecek sorunlarda açık ve net bir şekilde muhatabınızla konuşmayı denemenizi öneriyoruz. Buna ek olarak yaşadığınız sorunları şirketinizin insan kaynakları departmanındaki uzmanlara anlatabilirsiniz. Uzmanlar şirketin ve sizin çıkarınız için gereken düzenlemeleri yapacaklardır.

Taciz ve Mobbing

Maalesef iş hayatında cinsel veya psikolojik tacize maruz kalmak dünya genelinde görülen olumsuz bir durumdur. İş yerinde cinsel ya da sözlü tacize uğrar, iş arkadaşlarınız ya da işvereniniz tarafından mobbing’e maruz kalırsanız Türk yasalarında bu durumla mücadele etmek için gereken önlemlerin alındığı bilmelisiniz. Örneğin yasalar mobbing’e veya cinsel tacize uğrayan çalışana, “haklı nedenle derhal fesih hakkı” tanımaktadır.

Özel Alan ve Bireysellik

Türk insanı genelde çabuk arkadaşlık kurar ve arkadaş ilişkilerinde ise samimiyeti esas alır. Örneğin iş yerinizdeki bir arkadaşınız sizin dini, siyasi ve cinsel konulardaki fikirlerinizi merak edebilir ve sizle bu konuları konuşmak isteyebilir. Aynı şekilde özel hayatınızla ilgili konular hakkında konuşmanızı isteyebilir. Diğer bir ifadeyle, özel alan ve bireysellik kavramları Türkiye’de Batı ülkelerinde olduğu kadar gelişmiş kavramlar değildir. Böyle durumlarda konuşmama hakkınız bulunduğunu söyleyebiliriz. Kimse sizi zorla özel hayatınız konusunda konuşmaya zorlayamaz. Ayrıca şunun altını çizmemiz gerekiyor: “Türkiye’nin her yerinde durum böyledir ya da tüm Türkler bu şekildedir” gibi bir şey söz konusu değildir. Çalıştığınız yere, sektöre, pozisyona ve yaşanılan şehre göre farklılık gösterebilir.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu