Türkiye'de Yaşam

Yabancılar için Türkiye’de Uydu il Nedir ve Değiştirilebilir mi?

Uydu il ya da diğer bilinen ismiyle uydu kent, Türkiye’ye sığınma talebi olan göçmenlerin başvuruları sonucunda, sığınma prosedürleri tamamlanıncaya kadar ikamet etmeleri ve temel ihtiyaçlarını karşılamaları için gönderildikleri kente verilen isimdir. Uluslararası koruma başvurusu ve değerlendirme süreci sonuçlanana kadar yabancılar kendilerinin yönlendirilmiş olduğu şehirleri izinsiz olarak terk edemezler. Buna göre, yerleşilen ilin Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi tarafından belirlenen periyotlarda, ilgili karakollara giderek şehirde olduklarına dair imza atan yabancıların, bu uydu şehirleri izinsiz olarak terk etmeleri yasaktır.

Yabancıların başka bir kentte yasal olarak ikamet eden anne, baba, kardeş, eş, çocuk, büyükanne ve büyükbaba gibi yakın akrabaları bulunuyorsa, akrabalar ile aynı ilde yaşama talebinde bulunabilmeleri mümkündür. Bunun yanı sıra, yabancıların sağlık sebepleri nedeniyle başka bir şehre sevk edilmeleri gerekliyse, yine uydu ilin değiştirilmesi talebinde bulunabilmeleri mümkündür. Uydu il değiştirme talebinin yabancılar tarafından doğrudan İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne yazılı olarak iletilmesi yasal zorunluluktur. Yapılacak bu değiştirme başvurusu sonucunda olumlu ya da olumsuz cevap yabancıya bildirilecektir.

Eğer yabancıların yukarıda belirtilen iki zorunluluk durumu dışında uydu ilini değiştirmek istemesi durumunda, gerekçeli talebin İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne sunulması gerekmektedir. Bu talep sonucunda olumlu yanıt alan yabancıların kendilerine verilen süre içinde kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.

Eğer, Türkiye’de yabancıların Türkiye’de uydu il değiştirme kavramı hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu