Türkiye'de Yaşam

Uluslararası Koruma Başvurusunun “Geri Çekilmiş Sayılması” ne anlama gelir?

Bilindiği üzere, Göç İdaresi tarafından uluslararası koruma başvurusu yapan sığınmacılar belirli bir şehire yerleştirildikleri takdirde ilgili şehir sınırları dışına izinsiz çıkamazlar. Bu nedenle, kendisi için uygun görülen şehri izinsiz terk eden yabancıların uluslararası koruma başvuru süreçlerinde problemler ortaya çıkmaktadır. Uluslararası koruma başvurusu yapmış bir yabancının ikamet şehrini izinsiz bir şekilde terk etmesi, mülakata üç defa mazeretsiz gelmemesi, ikamet şehrinde bulunan yükümlülüklerini yerine getirmemesi gibi durumlar Göç İdaresi tarafından yapılan başvurunun takip edilmediği şeklinde yorumlanarak başvurunun “geri çekilmiş” sayılmasını sağlayabilmektedir. Geri çekilmiş başvuru kararıyla beraber uluslararası koruma yabancının başvurusu işlemden kaldırılmış olur. Bu karara yabancının itiraz hakkı bulunmakla beraber belirtilen süre ve usüllerde itiraz yapılmaması durumunda yabancı hakkında sınır dışı kararı verilebilmektedir.

Başvurusu geri çekilmiş olarak değerlendirilen yabancı sığınmacılar kararın kendilerine iletilmesini takiben 10 gün içinde Uluslararası Koruma Değerlendirme Komisyonu’na itiraz dilekçesi verebilir. İtirazı işleme alan komisyon 15 gün içerisinde itirazı karara bağlar. Eğer itiraz bu süreç içinde nihai bir karara bağlanmaz veya olumsuz olarak sonuçlanırsa kararın yabancıya tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bölgedeki idare mahkemesine başvuru yapılabilir. Bu itiraz süreçleri boyunca yabancı hakkında sınır dışı kararı alınmaz.

Eğer, Türkiye’de uluslararası koruma başvurusunun geri çekilmiş sayılması hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu