Türkiye'de Eğitim

Türkiye’de Sığınmacılar Hangi Şartlar ile Eğitim Hakkından Yararlanabilir?

Eğitim hakkı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de temel haklardan biri olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle, Türkiye’de yasal olarak bulunan yabancıların ülkede çeşitli kurumlardan eğitim alma hakları yasal olarak güvence altındadır. Eğer Türkiye’de sığınmacı olarak bulunuyor ve çocuklarınızın eğitim öğretime başlamasını ya da devam etmesini istiyorsanız, uluslararası koruma başvurusu yapmış olmanız oldukça büyük önem arz etmektedir. Sığınmacı olarak yönlendirilmiş olduğunuz şehirde bulunan İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne yaptığınız başvuru sonrası, eğer uluslararası koruma başvurunuz onaylanmış ise tarafınıza Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi verilecektir. Üzerinde 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası ile hem Türkiye’de bulunmanız yasal hale gelmiş olmakta, hem de çocuklarınız Türkiye’de eğitim haklarından ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim seviyelerinde yararlanmaya hak kazanmaktadır.

Yabancılar Çocuklarını Okula Nasıl Kayıt Ettirebilir?

Eğer, henüz uluslararası koruma başvurunuz sonuçlanmamış ise Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgeniz ile, uluslararası koruma başvurunuz olumlu sonuçlanmış ise Uluslararası Koruma Kimlik Belgenizle devlet okullarına kayıt yaptırmanız mümkün olmaktadır. Kayıt için gerekli tüm yasal prosedürleri ve dökümanları İlçe Eğitim Komisyonu’ndan öğrenebilirsiniz. Eğer çocuğun geçmiş dönemde çeşitli eğitim belgeleri bulunuyorsa, kayıt sırasında yanınızda bulundurmanız faydanıza olacaktır. Eğer geçerli bir belge temin edilemiyorsa, öğrencinin sınıf belirleme işlemlerinde tüm prosedürler İlçe Eğitim Komisyonu tarafından yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra, yabancı kimlik numaranız bulunmuyorsa veya Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgeniz tarafınıza ulaşmamışsa, yabancı öğrenci “misafir öğrenci” statüsünde eğitime kaydedilebilmektedir. Türkiye’de bulunan devlet okullarında eğitim tamamen ücretsiz olup, eğitim dili Türkçedir.

Eğer, Türkiye’de sığınmacıların eğitim hakları hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu