Türkiye'de Eğitim

Yabancı Öğrenciler İçin Türkiye’de Gelecek Vadeden Meslekler

Türkiye günden güne gelişen sanayisi, dünya siyasetinde artan etkinliği ve her geçen gün artan yatırımlarıyla son dönemlerde büyük başarılara imza atan bir ülke.

Bu durum Türkiye’de yeni çalışma alanlarının doğmasına ve bu alanlarda çalışacak eleman ihtiyacının oluşmasına neden oluyor. Yakın gelecek içerisinde önemi daha da artacak olan bu meslekler için istihdamın sağlanması, gençlerin bu mesleklere yönelmesi için eğitim alması her geçen gün daha önemli hale geliyor.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde yetişmiş kalifiye elaman ihtiyacının daha da artacağı Türkiye’de, yabancı uyruklu öğrenciler de bu mesleklerde yerini alma şansı kazanıyor.

İşte, yabancı uyruklu öğrenciler için Türkiye’de gelecek vadeden meslekler…

Teknoloji Sektörü ve Bilişim Sistemleri

Yakın gelecekte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yatırım sektörü teknoloji, inovasyon ve yenilikçi sistemler üzerine şekillenecek. Günümüzde AR-GE çalışmalarının yoğunlukta olduğu düşünülürse bu alanda çalışacak insan ihtiyacının hızla arttığını ve artmaya da devam edeceğini söylemek mümkün.

Bilişim sektörünün yanı sıra, nanoteknoloji, yeni nesil nükleer yakıtlar ve teknolojileri ile genetik ve biyoteknoloji hem Türk gençleri için hem de Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrenciler için iyi bir iş fırsatı doğuracak gibi gözüküyor.

Geleceğini Türkiye’de şekillendirmeyi planlayan gençlerin bu alanları göz önünde bulundurmasını tavsiye ederiz.

Doğal Kaynaklar ve Enerji

Dünyanın şekillenmesinde önemli payı bulunan doğal kaynaklar ve yeni nesil enerjiler dünyada olduğu gibi Türkiye’de büyüyor ve her geçen gün yeni iş imkanları oluşturuyor.

Türkiye’de enerji tüketiminin kısa süre sonra dünya ortalamasından iki kat fazla olacağı yönünde tahminler mevcut. Global ekonomide, enerji sektörü önümüzdeki 10 yıl içinde büyüme ve refahı belirleyecek temel değerleri oluşturacak gibi gözüküyor.

Önümüzdeki süreçte  Türkiye’nin de doğal kaynaklar ve enerji alanında 130 milyar dolarlık yatırım yapması planlanıyor. Bu yatırım büyük bir istihdam alanı yaratacağı gibi bu alanda kendini geliştiren kişilerin de kariyer yapmasına olanak tanıyacak.

Avrupa’da ve Türkiye’de bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için pek çok sayıda yüksek lisans ve doktora eğitimi imkanı da bulunuyor.

Otomotiv Sektörü

Son yılların en çok gelişen ve en hızlı yükselen sektörlerinden biri de otomotiv sektörü. Uzun yıllardır pek çok otomotiv firmasının yatırımlarını yönlendirdiği ve pek çok parçasını ülkede bulunan fabrikalarda ürettiği Türkiye’de bu sektörün önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.

Özellikle de son dönemde büyük yatırımlar yapılan yerli otomobil üretme projeleri de, Türkiye’nin otomotiv sektöründe geleceğinin ne kadar parlak olduğuna işaret ediyor.

Kısa vadede ekonomik kriz içerisinde olduğu düşünülen otomotiv sektörünün, uzun vadede Türkiye’nin en önde gelecek olan sanayi alanlarından biri olacağını söylemek mümkün.  Bu alanda gerçekleşen ve gerçekleşmeye devam edecek olan yatırımların yepyeni istihdam alanları yaratacağı ise çok açık.

Bu sektörde hem ara eleman hem de teknik eleman ihtiyacı bulunan Türkiye, pek çok yabancı uyruklu genç için oldukça parlak bir gelecek imkanı sağlıyor.

Tekstil Sektörü

Dünya pazarında her ne kadar Çin söz sahibi olsa da Türkiye ; hazır giyim ve tekstil sektöründe oldukça güçlü bir konumda bulunuyor.

İş kalitesi, teslim süreleri ve özel taleplere cevap verme gibi sektör içi başarılarından dolayı tekstil sektörü Türkiye’nin en önemli gizli silahlarından biri. Döviz kurlarının hızlı hareketlenmeleri sonucunda piyasalarda durgunluk yaşansa da uzun vadede tekstil sektörü eski güzel günlerine döneceğe benziyor.

Savunma Teknolojileri

Dünyada yılda 1,3 trilyon dolar harcanan savunma sektöründe en büyük pay ABD’nin olmasına karşın Türkiye, son dönemlerde oldukça yükselişe geçen Aselsan, Havelsan, Roketsan ve Kale Savunma Sanayi gibi kurumlar sayesinde silah ihtiyacının %45’ini kendi üretiyor.

Alp Havacılık, TEI ve TAİ gibi firmalar ise gelecekte uçak ve helikopter ile havacılık sanayisine parça üreten önemli yerli girişimler olarak karşımıza çıkıyor.

Lojistik Sektörü

Türkiye’de son dönemlerde piyasayı canlandıracak reformların yapılması ve vergi teşviklerinin sağlanmasıyla birlikte lojistik alanında oldukça ilerleme kaydedildi. Şuan 17 milyar dolar ticaret hacmi bulunan lojistik sektörünün önümüzdeki 3 yıl içinde 40 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’nin önemli ulaşım yolları üzerinde bulunduğu da göz önüne alınırsa hem Türk öğrenciler için hem de yabancı uyruklu öğrenciler için gelecek vaat eden sektörlerden belki de en önemlisi lojistik sektöründe olarak karşımıza çıkıyor.

Sağlık

50 milyar dolarlık devasa bir bütçeye sahip olan sağlık alanında, Türkiye’de özellikle önümüzdeki yıllarda önemli bir ivme yaşanması bekleniyor. Özel hastanelerin açılması, sağlık tesisleri ve kliniklerinin kurulması birçok yeni iş ve istihdam alanı yaratacak.

Bu alanlarda kendisine bir kariyer yapmak isteyen gençler için Türkiye oldukça gelişmiş imkanlar sağlıyor.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba
    Ben tc vatandaşı almış yabancı öğrenciyim yös e katılabilirmiyim ya da hem yös e hemde AYT TYT ye katılabilitmiyim

  2. Merhaba!!! Benim oğlan Türkiye’de okuyor 7 siniv bitirdi. Sorum şuki: -İleride Polis yada jandarma gibi mesleğe sahip olabilirmi? Kendisi çok meraklı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu