Türkiye'de Eğitim

Yabancıların Türkiye’de Üniversite Eğitimi Alabilmesi İçin Yapması Gerekenler

Türkiye eğitim alanında son yıllarda ismini dünyada duyuran önemli bir ülke konumuna gelmiştir. Öğrencilere sağladığı kolaylıklar, eğitim kalitesinin günden güne artması ve yaşam standartlarının yükselmesi; üniversite eğitim için yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmesinde etkili olan unsurlar arasında yer alıyor.

Yabancı uyruklu öğrencilerin devlet üniversitelerine veya özel üniversitelere giriş şartları aynı olmakla birlikte bazı durumlarda üniversiteler arasında farklı belge talepleri ve giriş şartları da bulunabiliyor.

170’in üzerinde üniversite bulunan Türkiye’de tüm üniversiteler; kaliteli eğitimleri, sosyal hayatın içindeki kampüsleri ve birçok farklı imkanıyla hem Türk öğrencilerin hem de yabancı uyruklu öğrencilerin hayata hazırlanmasında ve mesleki yeterliliklerini kazanmasında önemli rol oynuyor. İşte, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de üniversite eğitimi alabilmesi için yapması gerekenler…

 

Yabancı Öğrencilerin Lisans Programlarına Kabul Şartları

Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler öncelikle talep edilen belgeleri eksiksiz şekilde tamamlamalı ve ilgili makamlara teslim etmelidir. Üniversite eğitimi almak isteyen yabancı öğrencilerden şu belgeler istenmektedir;

 

Türkiye'de Eğitim

Öğrenci kabul formu

Her üniversitenin kendi kabul formu bulunmakta ve bu formların eksiksiz şekilde doldurularak teslim edilmesi gerekmektedir.

Lise veya dengi okul diploması

Lise veya dengi diploma

Lise diploması; Türk Dış Temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış ve Türkçeye çevrilmiş olmalıdır.

Transkript – Not Çizelgesi

Transkript de okul tarafından veya noter ile dış temsilcikler tarafından onaylanmış ve Türkçeye çevrilmiş olması gerekir.

Finansal Teminat Mektubu

Kayıt Ücreti

Üniversiteye kayıt için gerekli olan bu belgeler, akademik takvimde belirtilen son teslim tarihine kadar üniversitenin ilgili bölümlerine teslim edilmelidir. Evrak gecikmesi veya eksik evrak gibi sorunlarda kayıt işlemleri yapılamamaktadır.

Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de üniversite eğitimi alabilmesi için dil yeterlilik sınavlarına girmesi ve üniversitenin istediği yeterlilik puanı alması gerekir. Dil yeterlilik sınavlarında gerekli puanı alamayan öğrenciler bir (1) yıl boyunca dil hazırlık eğitimi alır. Bu eğitimlerin ardından dil yeterliliğini sağlayan öğrenciler üniversite programlarındaki bölüm derslerine girmeye hak kazanırlar.

Türkiye’de Yabancılar İçin Uygulanan Üniversite Giriş Sınavları

Türkiye’de 2011 yılından itibaren yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye giriş sistemlerinde değişiklik olmuştur. Yabancı uyruklu öğrenci sınavı 2011 yılına kadar senede bir kere ve merkezi sistem tarafından yapılıyordu. Günümüzde ise her üniversite, yabancı uyruklu öğrenci (YÖS) sınavını kendi bünyesinde gerçekleştiriyor.

Tercih edilecek üniversitenin yabancı uyruklu öğrenci sınavları, üniversitelerin resmi internet sitesi üzerinden detaylı olarak paylaşılıyor. Sınav tarihleri, taban puanları ve sınava giriş için yapılması gerekenler gibi tüm bilgilere, öğrenciler üniversite üzerinden kolay bir şekilde ulaşabilir.

Yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye giriş sınavları; her üniversitenin kendi bünyesinde yapılmaktadır.

Yabancı Öğrenciler İçin Yasal Zorunluluklar Nelerdir?

Öğrenci Vizesi

Sınavlarda başarı gösteren ve üniversiteye girme hakkı kazanan yabancı uyruklu öğrencilere üniversite tarafından kabul mektubu gönderilir. Yurtdışındaki öğrenciler bu kabul mektubuyla Türkiye konsolosluğuna giderek öğrenci vizesi alması gerekir. Türkiye’deki öğrenciler ise Türkiye Dış Temsilcikleri tarafından öğrenci vizesi alabilirler.

Öğrenci vizesi, üniversiteye kayıt aşamasında zorunlu belgeler arasında bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: https://www.atakurumsal.com/turkiyede-yuksek-lisans-egitimi-alma-sartlari/

Oturma İzni

Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin oturma izni alması gerekir. Oturma izinleri yaşanılan şehirlerdeki Göç İdaresi tarafından verilir. İlgili yasaya göre yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra bir (1) ay içerisinde oturma izni almalıdır.

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Oturma izinleri her yıl yenilenir.

Sağlık Sigortası

Türkiye’de geçerliliği olacak ve öğrencinin sağlık masraflarını bütünüyle kapsayacak sağlık sigortası yapılması gerekir. Bazı üniversiteler yabancı uyruklu öğrencilerin sağlık ve ilaç masraflarını karşılayabiliyor. Ancak üniversitenin böyle bir kapsamı olmaması halinde yabancı uyruklu öğrencilerin tüm sağlık masrafları kendilerine ait olacaktır.

İlginizi çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabancilarin-turkiyede-doktora-yapmasi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/

ATA Kurumsal Danışmanlık  2021-2022 öğretim yılının başında yabancı öğrenciler için üniversite kayıtları konusunda hizmet vermeye başlayacaktır.

Yararlanılan kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye%27de_e%C4%9Fitim

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/T1RZd01EazU=

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

118 Yorum

  1. Merhabalar üniversiteye kayıt olmak istiyorum (İstanbul içi)
    Yabancıyım
    Oturma iznim var
    Diplomam var
    Başka ne tür evraklar gerekli ve şu anda hangi üniversitelere kayıt olabilirim?
    Şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba. özel üniversiteleren birisine kayıt olmak istiyorsanız direk okula gidip ödemenizi yapıp kayıt olabilirsiniz devlet üniversitelerine gitmek istiyorsanız YÖS sınavına girmeniz gerekemektedir.

  2. Merhaba . Ben yabancı uyruklu vatandaşım. Ancak ilk orta ve lise eğitimimin tamamını türkiyede aldım. Bu yıl yks sınavına katılmak istiyorum. Ancak bana tercih yapamazsın dediler. Peki tercih yapa bilmek için ne yapmam gerekir? Yöse girmek istemiyorum. Yks sınavı istiyorum. Önceden teşekkürler

  3. Ben Kosova dan yaziyorum,ben turkiyede okumak isterim,ama ne yapmaliyim?
    Ve ben burda bir universitetde dis hekimligi okuyorum ama turkiyede okumak istiyotum.Ne yapmam gerekli.

  4. Merhaba. Yabancı öğrenci kontenjanı ile devlet üniversitesine kaydı yapılan bir öğrenci Tömer eğitimi almaktadır. Ailevi sebepler yüzünden tömer eğitimine ara vermek zorunda kalırsa. Kaydı yapılan üniversitede okuma hakkı ilerleyen yıllarda devam edermi? Tömer yeterlilik alabilmesi için belli bir süre varmı? 3 yıl sonra tömer yeterlilik aldığı zaman kaydı yapılmış olan üniversitenin aynı bölümde okuma hakkı varmıdır? Teşekkürler.

  5. Türk vatandaşı eşimin Türk vatandaşı olmayan çocuğunu burada bir liseye kaydettirmek istiyoruz.
    1) Öğrenim vizesi alması gerekir mi?
    2) Kayıt için önce ikameti mi olması gerekir yoksa kayıttan sonra mı ikamet veriliyor?
    3) Kayıt öncesi ikamet gerekiyorsa ne tür bir ikamet başvurusu yapmalıyız?

    Şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba,

      1) Öğrenim vizesi alması gerekir mi? Evet yabancı öğrenci yurt dışında yaşıyorsa öğrenci vizesi alarak Türkiye’ye gelmesi gerekmektedir.
      2) Kayıt için önce ikameti mi olması gerekir yoksa kayıttan sonra mı ikamet veriliyor? Öğrenci ikamet izni alabilmek için ilk önce kayıt gereklidir.
      3) Kayıt öncesi ikamet gerekiyorsa ne tür bir ikamet başvurusu yapmalıyız? Kayıt sonrası öğrenci ikamet iznine başvuru yapılması gerekmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  6. Merhaba, annem türkiyede üniversite okumak istiyor. Azerbaycanlı ve 48 yaşında. Lise diploması var. Acaba yös sınavına başvuru yapabilirmi?

    Teşekkür ederim

    1. Merhaba, yabancılar YÖS sınavına girerek Türkiye’de eğitim alabilmektedirler.

      Sitemizin içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  7. Selam. Yabancı öğrenci için bölüm kısıtlamaları varmı. Mesela hukuk bölümünde okuyabolir mi?

    1. Merhaba, hayır yabancılar istediği bölümde eğitim alabilirler, herhangi bir kısıtlama yoktur.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

      1. Merhaba

        Oglum bu sene avustralyada liseyi bitiriyor.
        Oglum avustralya vatandasi ayni zamanda turkiye vatandasi. Dogum yeri burasi ve ilk orta lise egitimini burda aldi.
        Turkiye de parali olarak tip fakultesi okuyabilirmi.
        Tesekkurler

          1. Savcı olamazlar mı kendi mamleketimde dışarıdan okuyorum turkiyeye taşımak istiyorum Türkiye’de devam edebilirmiyim ve okulum bitikten sonra burda çalışa bilirmiyim

    1. Merhabalar
      Yabancı birine yıllardır Türkiye de yaşayıp ve hiç bir belgesi olmayan üniversitesiyle okuyabilir mi o şans var mi ailesi tarafından okutulmayan birine

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu