Oturma İzni

Aile İkamet İzinlerinde Bilinmesi Gerekenler

Aile ikamet izni başvurusu yapmadan önce aşağıda belirttiğimiz konulara dikkat etmenizi öneriyoruz.  Aile ikamet izni Türk vatandaşı ile evli yabancılara ve onların çocuklarına verilen izindir.

Aile ikamet izninden yararlanan çocuklar 18 yaşına kadar öğrenci ikamet izni almadan Türkiye’de oturabilirler. Çocukların aile ikamet izninde, Türkiye dışında varsa ortak velayeti bulunan anne veya babanın muvafakati aranır.

Eskiden bir Türk vatandaşı ile evli iken aile ikamet izni almış fakat boşanmış olan yabancı eşlerin aile ikamet izni, kısa dönem ikamet iznine dönüştürülebilir. Ancak bunun için eşin en az 3 yıl aile ikamet izni ile Türkiye’de kalmış olması gerekir. Bununla birlikte, boşanmış olan eşin, aile içi şiddet nedeniyle mağdur olduğu mahkeme kararı ile sabit ise, bu 3 yıllık süre şartı aranmayacaktır. En az 3 yıl aile ikamet izni ile kalan çocuklar, 18 yaşını tamamladıkları andan itibaren izinlerini kısa dönem ikamet iznine dönüştürebilirler.

Aile ikamet izninin reddi, iptali veya uzatılmaması sebepleri, kısa dönem ikamet izninin reddi, iptali ve uzatılmaması sebepleri ile büyük ölçüde aynıdır. İptal konusunda, iki izin türü arasındaki farklılıklardan biri, son bir yıl içinde yurt dışında bulunma süresi bakımındandır. Aile ikamet izninde, son bir yıl içinde yurt dışında bulunma süresi 180 gün ise aile ikamet izni iptal edilir.

Diğer bir farklılık da, aile ikamet izni alma şartlarının ortadan kalkması neticesinde yabancının kısa dönem ikamet izni alamamasıdır.

Tüm bunların dışında, aile ikamet izninin ret veya iptal edilme sebeplerinden birisi de, evliliğe bağlı olarak talep edilen veya evlilik yoluyla elde edilmiş aile ikamet izninin bazı haller bakımından reddi veya iptalidir. Bir Türk vatandaşı ile evlenen yabancı, aile ikamet izni talebinde bulunabilmektedir. Ancak aile ikamet izni verilmeden veya uzatılmadan önce, makul şüphe varsa, evliliğin sırf ikamet izni alabilmek amacıyla yapılıp yapılmadığı valiliklerce araştırılacaktır. Araştırma sonunda, evliliğin bu amaçla yapıldığı tespit edilirse, aile ikamet izni verilmez; verilmiş olan ikamet izni de iptal edilir.

Aile ikamet izni verildikten sonra, evliliğin anlaşmalı olup olmadığı konusunda valiliklerce denetim yapılabilecektir. Bu şekilde, anlaşmalı evliliğin varlığı sebebiyle iptal edilen aile ikamet izninin, yabancının, daha sonra yapacağı ikamet izni başvurularında toplam ikamet süresinin hesaplanmasında dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.

Kaynak : https://www.goc.gov.tr/ikamet-izni-cesitleri

Danışmanlık hizmetimize göz atın: https://atakurumsal.com/hizmetler/oturma-izni/

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu