Türkiye'de Yaşam

Türk Mutfağına Dair Bilinmesi Gerekenler

Türkiye’nin milli ve ulusal mutfağı olan Türk mutfağı, Osmanlı kültürünün mirasıdır. Balkan ve Ortadoğu mutfağından etkilenen aynı zamanda bu mutfakları da etkileyen Türk mutfağı; yöresel olarak farklılıklar gösteren, geniş bir coğrafyaya yayılan, farklı yemek kültürlerinin bir araya gelmesiyle oluşan dünyadaki hatırı sayılır mutfak kültürlerinden birini oluşturmaktadır. Karadeniz mutfağı, Doğu mutfağı ve Ege mutfağı gibi her bölgenin kendine has yemek kültürü vardır.

Sizler için Türk mutfağını farklı başlıklar altında inceledik. Eğer Türkiye’de yaşamak istiyorsanız bu bilgilere mutlaka göz atmalısınız.

Çorbalar

Türk Mutfağına Dair | Çorbalar

 

Türk mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında olan çorbalar, ana yemek öncesinde tercih edilir ve birçok farklı çorba çeşidi bulunur. Mercimek çorbası, tarhana çorbası, ezogelin çorbası, ayran aşı çorbası, analıkızlı çorba gibi çorbalar Türk mutfağında en fazla tercih edilen çorba türleridir. Sayısız miktarda çorba türü bulunan Türk mutfağında sebzeler, etler ve baklagiller çorbaların ana malzemeleridir.

Türkiye’de en meşhur çorbalar arasında ise işkembe çorbası bulunur. Özellikle de gece geç saatlerde tercih edilen işkembe çorbası alkolün etkilerini azaltır ve alkolden kaynaklı baş ağrılarını önler. Bu yüzden de akşam eğlencesi sonrası kesinlikle işkembe çorbası tercih edilir.

Et Yemekleri

Et Yemekleri

 

Türk mutfağında etin vazgeçilmez bir yeri vardır. Özellikle de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfağındaki tüm yemekler neredeyse etlidir. Akdeniz ve Ege mutfaklarında ise etli yemekler biraz daha azdır. Türk mutfağında et yemekleri; kebaplar, köfteler ve tencere yemeklerinden oluşmaktadır.

Kebap, lahmacun, pide, yahni ve haşlama gibi türlerde et yemekleri yapılmaktadır. En çok tercih edilen et türünü ise kebaplar oluşturmaktadır. Adana kebabı ile Urfa kebabı Türkiye’nin en meşhur kebap çeşitlerini oluşturur. Ayrıca Türkiye’nin dünyada en çok tanınan döner kebabı da et yemekleri arasına girer ve oldukça leziz tatlar arasında yer alır.

Sebze Yemekleri

Türk mutfağındaki sebze yemekleri genellikle Akdeniz ve Ege mutfağının ağırlıklı olarak bulundurduğu yemek çeşitleridir. Dolmalar, sarmalar, türlüler ve zeytinyağlılar Türk mutfağındaki en çok tercih edilen sebze yemeklerini oluşturmaktadır.

Bazı bölgelerde sebze yemekleri etli de yapılmaktadır. Örneğin yaprak sarması yemeği zeytinyağlı yaprak sarması olarak yapıldığı gibi etli yaprak sarması da Türk mutfağında oldukça fazla yer kaplayan yemekler arasındadır.

Hamur İşleri

Hamur İşleri

 

Mantı, börek, etli ekmek, lahmacun ve pideler Türk mutfağındaki hamur işleri olarak sayılabilir. Yöresel olarak çok zengin bir yemek türü olan hamur işleri kızarmadan fırında pişirilmeye kadar birçok farklı yöntemle hazırlanmakta ve oldukça fazla çeşitlilik sunmaktadır.

Türk Mutfağındaki İçecekler

Her mutfağın kendine özgü içecek kültürü bulunur. Türk mutfağında dünyanın her yerinde bulunan gazlı içecekler ve meyve suları temel içecekler olurken tamamen Türk mutfağına özgü içecekler de bulunmaktadır. Yoğurdun sulandırılması ve karıştırılmasıyla elde edilen Ayran Türk mutfağına özgü bir içecektir ve Türklerin milli içeceğidir. Kefir, şerbet, şalgam ve turşu suyu da Türk mutfağında en çok tercih edilen içecekler arasındadır.

Türk mutfağında sıcak içecekler arasında ise demleme çay ile Türk kahvesi sayılabilir.

Tatlılar

Tatlılar

 

Çok geniş bir çeşitlilik gösteren tatlılar, Türk mutfağında oldukça fazla sayıda karşımıza çıkmakta ve Türk mutfağı dünya mutfakları arasında en çok tatlı türü olan mutfak olarak bilinmektedir.

Hamurlu tatlılar olarak lokma, kadayıf, baklava, sütlü tatlılar; keşkül, sütlaç, muhallebi kazandibi, hoşaflar, kompostolar, helvalar ve daha birçok farklı tatlı türü Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarını oluşturmaktadır.

Türk mutfağının dünyada en çok tanınmış tatlısı ise farklı çeşitlerde ve tatlarda üretilen baklavadır. Çok ince şekilde hazırlanmış yufkaların arasına ceviz ve fıstık atılarak yapılan ve şerbetli bir tatlı olan baklava geleneksel Türk lezzetleri arasında bulunmakta ve yüzyıllardır Türk lezzeti olarak literatürdeki yerini korumaktadır.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu