Türkiye'de Yatırım

Türk Sanayisinin Geleceği Umut Vadeden Sektörleri

Türk sanayisi genç ve nitelikli iş gücü, Türkiye’nin jeopolitik konumu ve yatırımcılara sunulan cazip teşviklerle düzenli bir şekilde büyümeye devam ediyor. Ancak bazı sektörler diğerlerinden daha öne çıkıyor. İşte Türk sanayisinin geleceği umut vadeden sektörleri!

 

 

Savunma

 

Savunma sanayisi

 

Türkiye savunma sanayisi ile ilgili her türlü proje ve girişimi sınırsız desteklemektedir.

İmalat ve Üretim

 

İmalat ve üretim

 

Türk sanayisi pek çok elektronik cihazı ve makine ithalatıyla dikkat çekiyor. Bu nedenle ithalatı azalıp yerli üretime gidilmesi için Türkiye’de imalat ve üretim sektörlerinde yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcılara düzenli olarak  vergi indirimi, arazi tahsisi gibi cazip teşvikler gibi sunuluyor.

Özellikle hava ve kara taşıtları, elektronik üniteler, mobil cihazlar, ses ve görüntü işaret cihazları, bilgi işlem makineleri, motor, tıbbi cihazlar, matbaa ürünleri, bilişim ürünleri gibi alanlarda Türkiye’de yatırım yapmak, orta ve uzun vadede  yatırımcılara oldukça kazanç sağlayacak bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

Enerji ve Doğal Kaynaklar

 

Yeşil enerji

 

Türkiye sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik ciddi teşvikler sunuyor. Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi başta olmak üzere yeşil enerji olarak adlandırılabileceğimiz doğal enerji kaynaklarına yapılan yatırımlarla Türkiye’nin petrol ve doğalgazdan kaynaklı dış borcunun azaltılması planlanıyor. Bu bakımdan Türkiye rüzgarı ve güneşi bol bir ülke olarak doğal enerji kaynakları alanında yatırım yapacak kişiler için en ideal  ülkelerden biridir diyebiliriz.

Hidroelektrik enerji, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, doğalgaz, biyoenerji ve jeotermal enerji alanlarında yatırımcıların yararlanabileceği teşviklerden bazıları şunlar;

  • KDV İstisnası
  •  Gümrük Muafiyeti
  •  Vergi İndirimi (%40)
  •  SGK Primi İşveren Payı (7 Yıl)
  •  Faiz Desteği (max. 700 bin TL)

Yazılım ve Bilişim

 

Yazılım ve bilişim

 

Türkiye, dijitalleşen dünyaya ayak uydurabilmek amacıyla  yerli yazılım üretimi için gereken adımları atıyor. Bu bakımdan Türkiye’de yazılım ve bilişim sektörlerinde yatırım yapacak yabancılara çok iyi teşvikler sunuluyor.

 

Özellikle yazılım geliştirme, biyoteknoloji, nanoteknoloji, elektronik gibi alanlarda yatırım yapmak isteyen kişiler için Türkiye oldukça cazip bir ülke konumunda. Halihazırda Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren pek çok yerli ve yabancı şirket olmasına karşın hala bu alanda büyük açıklar ve büyük fırsatlar olduğunu belirtelim.

Çevre ve Geri Dönüşüm

 

Çevre ve geri dönüşüm

 

Sanayileşmenin sebep olduğu tahribatları ortadan kaldırmak, küresel ısınmanın önüne geçmek ve çevre kirliliğine neden olan faktörleri ortadan kaldırmak için gerekli adımların atılması çevre ve geri dönüşüm sektörünü önemli bir sektör haline getirdi. Türkiye de Avrupa Birliği üyelik sürecinde olan ve Kyoto Protokolü’nü kabul eden bir ülke olduğu için geri dönüşüm konularına büyük önem veriyor. Bu yolda Türkiye’nin yakın dönemde atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörüne 7 ile 9 milyar Euro arasında yatırım yapması bekleniyor.
Türkiye’de geri dönüşüm alanında yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcılara ise katma değer vergisi, gümrük vergisi, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, vergi indirimi gibi pek çok konuda destek veriliyor.

Tekstil ve Hazır Giyim

 

Tekstil ve hazır giyim

 

Dünya tekstil piyasasına damgasına vuran Çin’e karşılık Türkiye’nin de ürün kalitesi, coğrafi ve lojistik konum ve hammadde kaynakları bakımından tekstil ve hazır giyim piyasasının ciddi oyuncularından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Şu an dünyanın en büyük 8. hazır giyim ihracatçısı olan Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektörünün gelecekte de çok iyi fırsatlar sunacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Halihazırda pek çok teşvikten yararlanan tekstil ve hazır giyim sektörü, 2018 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni teşvik programıyla birlikte daha yeni teşviklerden de yararlanma imkanına sahip. Buna göre özellikle ülkenin Doğu illerine tekstil alanında yapılacak yerli ve yabancı yatırımlara ekstra pek çok teşvik daha verilecek.

3D Printing

 

3D Printing

 

3D Printing hem dünyada hem de Türkiye’de dikkat çeken diğer bir sektör. 2012’de %20,3 büyüme gösteren sektör, 2017’de  yaklaşık %25 büyüme gösterdi. Maliyetlerin düşmesi ve teknolojinin yaygınlaşmasıyla hem büyük çaplı endüstri şirketlerinin hem de tüketicilerin ilgisini çekmeye başlayan 3D Printing, Türkiye’de henüz emekleme dönemlerinde olması nedeniyle pek çok fırsat barındıran geleceği parlak sektörlerden biri.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu