Türkiye'de Yatırım

Türkiye’de İlk Kez Gayrimenkul Yatırımı Yapacaklar İçin Önemli Noktalar Nelerdir?

Türkiye’de en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri gayrimenkul yatırımı yapmaktır.  Gayrimenkul yatırımı uzun vadeli düşünüldüğünde en kazançlı yatırım araçları arasında gösterilmektedir. Türkiye’de ilk kez gayrimenkul yatırımı yapacaklar için önemli noktaları ve doğru yöntemleri öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Sahip olunan gayrimenkulün değerlenmesi için gelecekte artış gösterecek yerleşim bölgelerini doğru tahmin etmek gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, uygun fiyatlı gayrimenkullerin elden kaçırılmamasıdır. Kelepir diye tabir edilen bu gayrimenkuller satışa konulduktan sonra hemen satılmaktadır. Bu gayrimenkullerin kaçırılmaması için gayrimenkul piyasası çok yakından, sistemli şekilde araştırılmalı ve gayrimenkul değerleme uzmanlarının raporlarının takip edilmesi önem arz etmektedir.

Reel Getiri Nedir?

Gayrimenkul yatırımı yaparken en dikkat edilmesi gereken nokta alınan mülkün satılırken enflasyon ve vergileri düşüldükten sonra vadeli mevduat, döviz ve altın gibi alternatif araçlara göre daha yüksek kazanç sağlamasıdır. Reel getiri elde edebilmek için iki durum söz konusudur.Reel getiri, para arz edenin satın alma gücündeki artışı göstermektedir. Satın alma gücünde bir artış yoksa reel getiri elde edilmemiş demektir. Alınan gayrimenkul zaman içinde değer kazanmalı ya da gayrimenkulü satın alırken alış fiyatı üzerinden kazanılmalıdır. Satış fiyatı benzerlerine göre daha ucuz olan gayrimenkullere yatırım yapılmalıdır.

Doğru Yatırım Bölgesi Nasıl Tespit Edilir?

 

Doğru yatırım bölgesi nasıl tespit edilir?

 

Türkiye’de yer alan her şehirde bazı bölgeler dönemsel olarak büyüme ivmesi yakalamakta ve artan gelişme göstermektedir. İstanbul gibi yüksek göç alan bölgeler ve gayrimenkule olan talebin çok yoğun yaşandığı semtler her zaman kazançlı bir yatırım sağlamaktadır. Kentsel dönüşüm, devlet yatırımları ve teşvikler bölgelerin değer kazanmasında ana etkenler olarak gösterilmektedir.Bu nedenle, bu konular hakkında atılacak adımlar sürekli olarak takip edilmelidir. Metro ve ulaşım altyapısı, köprü, otoyol, havaalanı gibi yatırımların gerçekleştiği bölgelerde metrekare fiyatları sürekli yükselme eğilimi göstermektedir. Sürekli yükselme eğilimi gösteren bu bölgeler doğru yatırım bölgesi olarak tespit edilmektedir.

Şehir Merkezinde En Doğru Yatırım Nereye Yapılır?

Genel olarak, yüksek kazanç sağlayan yatırım projeleri şehir dışında ve yeni gelişmekte olan bölgelerde yer almaktadır. Bu nedenle şehir merkezinde yatırım yapmanın yanlış olduğu gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Ancak bu sonuç her zaman doğru olmayacaktır. Şehir merkezinde gayrimenkul yatırımı yapmak da önemi kazanç fırsatları sunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta,  hızlı satılabilen fırsat gayrimenkullere yatırım yapmaktır. Bir gayrimenkulü değerleme raporunun altında satın almak da en kazançlı yatırımlardan birini yapmış olmaktır.

İstanbul’da Kadıköy, Üsküdar, Maltepe, Beşiktaş, Şişli, Sarıyer, gibi merkezi ve kentsel dönüşüme açık bölgelerde 2020 yılı itibariyle arz fazlası bulunmakta ve satılık konutlarda metrekare fiyatları oldukça düşmüş durumdadır. Arz ve talebin zaman içinde dengeleneceği, döviz ve enflasyondaki artışın gayrimenkul fiyatlarına da yansıyacağı düşünüldüğünde,söz konusu fiyatların gelecekte artacağı ve gayrimenkullerin yüksek getiri sağlayacağı tahmin edilmektedir.

Gayrimenkul Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Noktalar Nelerdir?

 

Gayrimenkul Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Noktalar Nelerdir?

 

  • Gayrimenkul danışmanından bağımsız gayrimenkul değerleme raporu talep edilmelidir.
  • Satın alırken kazandıracak uygun fiyatlı gayrimenkuller bulunmalı ve hızlı davranılmalıdır.
  • Yatırımını konut kredisi kullanarak finanse edecek olanlar 5 yılın üzerindeki vadelerin öngörülemez olduğunu unutmamalıdır.
  • Gayrimenkul danışmanından konutun net metrekare ölçüsünü bizzat ölçmesi istenmelidir.
  • Gayrimenkul danışmanına mutlaka tapu parsel sorgulama ve imar sorgulama yaptırılmalıdır.
  • Kat mülkiyeti ve kat irtifakı tapuları için farklı seviyede risk analizleri yaptırılmalıdır.
  • İskânsız bir konut alınıyorsa binanın neden iskân alamadığı mutlaka araştırılmalıdır.
  • Almak istenilen mülk, ileride kentsel dönüşüme girmesi düşünülerek alınıyorsa bunu engelleyecek bir kat yükseklik sınırı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Arsa payına göre TAKS & KAKS hesaplamaları gayrimenkul danışmanına yaptırılmalıdır.
  • Alınan gayrimenkulün 5 yıldan önce elden çıkartılması durumunda gelir vergisi ödeneceği unutulmamalıdır.
  • Yatırımın ne kadar sürede kendisini amorti edeceğini hesaplamak için kira çarpanı hesabı yapılmalıdır. Kira çarpanı, konut fiyatı aylık kira getirisine bölünerek hesaplanmaktadır. Yatırımın kiraya verilmesi halinde ne kadar sürede amortisman sağlayacağını tespit etmeye yaramaktadır.
  • Ve en önemlisi, mutlaka yetkili ve referansları olan profesyonel bir kurum ile çalışın. Ata Kurumsal ve Property Guide Turkey olarak alanında uzman danışmanlarımızla siz değerli yatırımcılar için özel çözümler sunuyor, zamanınızın sizin için değerli olduğunun farkında olduğumuzu bilmenizi istiyoruz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu