Türkiye'de Yaşam

Uluslararası Koruma Başvuru Sonrasında Yabancının Serbest Bırakılması Ne Anlama Gelmektedir?

Türkiye’de uygulanmakta olan kanunlara göre uluslararası koruma başvurusu sonucunda iki farklı sonuç ortaya çıkabilmektedir. Bu sonuçlar, yabancının özel durumuna göre gözetim altında tutulmaya devam etmesi ya da serbest bırakılması şeklindedir. Uluslararası koruma başvurusu sonucunda eğer yabancı serbest bırakılıyorsa temel olarak bu durum üç farklı sebepten kaynaklanabilmektedir. Bu yazımızda ilgili sebeplerden kısaca bahsedeceğiz.

İlk sebep olarak, yabancı eğer Türkiye’yi terke davet edilmiş ise başvuru sonrasında hakkında serbest bırakılma kararı alınabilmektedir. Yabancı hakkında sınır dışı kararı verilmiş ve ülkeyi kendi imkanları çerçevesinde terk etmesi için 30 güne varan bir süre tanınmış olabilir. Fakat, yabancının kendi imkanları ile geri dönüş yapabilme şansı bulunmuyorsa, yabancılar gönüllü geri dönüş ile vatandaşı oldukları ülkeye dönüş yapabilirler. Yine, eğer yabancının geri gönderileceğin ülkede ciddi problemler yaşayacağını düşünülüyorsa sınır dışı kararına itiraz yolunun da açık olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz.

İkinci olarak, yabancıya uluslararası koruma statüsü verilmiş ise yabancı serbest bırakılabilmektedir. Bu kararın ardından en fazla 15 gün içerisinde İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Üçüncü ve son sebep olarak, yasal durumunuzun serbest ikamet olarak tayin edilmiş olması gösterilebilir. Hatırlatmak gerekirse, Türkiye’de uluslararası koruma başvurusu yapan yabancılara tercih ettikleri şehirde yaşama hakkı verilmemektedir. Göç İdaresi yetkilileri yabancıları ikamet için uygun bir şehire yönlendirme yetkisine sahiptir. Eğer yabancının belli bir şehirde yaşamak için geçerli bir sebebi varsa, bunu başvuru sırasında mutlaka ekstra olarak belirtmelidir. Yine de, bu konuda kesin karar yetkili makamların olacaktır. Yabancının tarafına yapılan yönlendirme sonucu serbest bırakılan yabancı, en fazla 15 gün içerisinde yönlendirildiği şehirde bulunan İl Göç İdaresi’ne başvurarak kaydını yaptırmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yabancılar serbest ikamet sürecinde bulundukları şehirde kalmak ve belirli aralıklarla bildirimlerde bulunmak zorundadırlar. Eğer, yabancı izinsiz şekilde ikamet ettiği şehirden ayrılırsa, uluslararası koruma başvurusu geri çekilmiş sayılmaktadır. Böyle bir durumda dosyanızın kapatılması muhtemel bir sonuç olarak yabancının karşısına çıkabilmektedir.

Eğer, uluslararası koruma başvurusu sonucunda yabancının serbest bırakılması hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu