Türkiye'de Yatırım

Türklerle İş Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Her şeyden önce Türkler ülkelerine çok düşkün insanlardır, ülke bütünlüğünü bozacak herhangi bir ticari faaliyeti teklif bile etmemenizi öneririz, Türkler ile diğer her konuda orta yol bulabilir anlaşabilirsiniz.

 

Türklerle iş yapmadan önce bilmeniz gerekenler

 

Hızla büyüyen genç nüfusu, nitelikli iş gücü ve jeopolitik konumu nedeniyle yatırımcılara birçok fırsat sunan Türkiye’de iş hayatına uyum sağlamak için öncelikle Türk insanının genel özelliklerini bilmek de fayda vardır. Tabii ki herhangi bir millet için genelleme yapılamaz, ancak yine de Türklerle iş yapmadan önce bilmeniz gereken bazı yararlı bilgiler bulunuyor.

Güven Birincil Öneme Sahiptir

Türkiye’de iş hayatında temel kavramların başında güven gelir. Türk iş insanları, gerek müşterileriyle gerek de partnerleriyle güven ilişkisi kurmak ister. Bu nedenle Türklerle iş yapmadan önce güvenilir bir imaj çizmeniz büyük önem taşır. Acele etmemenizi, sabırlı olmanızı ve mümkün olduğunca “network” yapmanızı önerebiliriz.

 

Türkiye’de çok sayıda aile şirketi olduğu hesaba katıldığında kişisel ilişkilerin iş hayatında önemli kapılar açabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Kültürel Değerlere Saygılı Olmak Gerekir

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de kültürel kodlar bulunur. Türkiye, Doğu ile Batı değerlerine birlikte sahip olan bir ülke olduğu için kültürel değerler hakkında önceden bilgi edinmeniz çok faydalı olur. Örneğin selamlaşma kuralları, sofra kuralları, jest ve mimikler, kullanılan üslup, milli ve dini değerler gibi hususlara dikkat etmelisiniz.

 

Türkler, tevazuyu seven ve takdir eden bir millettir. Kibir ve küstahlıktan hoşlanmazlar. Saygılı ve dürüst olduğunuz sürece Türklerle iş yaparken herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Türk insanının  kültürel değerlerine saygı gösterdiğiniz takdirde onlarla iyi ve uzun vadeli bir ilişki kurabilirsiniz.

Son Teslim Süreci Biraz Esnektir

Türkiye’de karar mekanizması bazı durumlarda yavaş işleyebilir. Yani bir sonuca varabilmek için birçok kez toplantı yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu yüzden acele etmemeli, karşıdaki kişilerin karar vermelerini sabırlı bir biçimde beklemelisiniz.

Rüşveti Aklınızdan Bile Geçirmeyin

Rüşvet teklif etmek, iş hayatında sürecin hızlı işlemesi için kullanılan illegal bir durumdur. Türkiye’de de rüşvete iyi gözle bakılmaz. Bu nedenle Türk insanlarına rüşvet teklif etmeyi aklınızdan dahi geçirmeyin. Zira rüşvet veren ve rüşvet alanlara yönelik çeşitli cezai uygulamalar mevcuttur.

 

Buna karşın iş yapacağınız kişilere kendi ülkenizden ufak hediyelik eşyalar verebilirsiniz. Bu tür hediyeler “rüşvet” olarak algılanmaz. Aksine karşıdaki kişiyi oldukça memnun eder.

Pazarlık Yapmayı Deneyebilirsiniz

Türkiye’de pazarlık kültürü bulunur. Diğer bir ifadeyle alışveriş yaparken bir ürünü, etiket fiyatından daha ucuza satın alabilirsiniz. Tek fiyat politikası uygulayan mağazalarda veya  restoranlarda pazarlık geçerli bir yöntem olmasa bile özellikle çarşı, pazar gibi yerlerde pazarlık yapabilirsiniz. Buna ek olarak örneğin Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirketin sahibi olarak ham madde satın alacağınız zaman, ham maddeyi tedarik edeceğiniz şirketle fiyat üzerinde pazarlık yapabilirsiniz.

İş Yemeği Çok Önemlidir

Türklerle iş yapmak üzere Türkiye’ye geldiğiniz zaman potansiyel ortaklarınız sizi mutlaka yemeğe götürürler. Türkler, yabancılara karşı son derece misafirperver insanlardır. Eğlenmeyi ve misafirlerini eğlendirmeye severler. Bu nedenle onların bu jestlerini garipsemeyin. Ayrıca ortaklıkların, satışların, alışverişlerin büyük oranda iş yemeklerinde çözüme kavuşturulduğunu da belirtelim. Resmi olmayan bir etkinlik olmasına karşın iş hayatında iş yemeklerinin önemi büyüktür.

Genelde Takım Elbise Giyilir

Kurumsal şirketlerde genelde takım elbise giyilir. Saç, sakal tarzı ile küpe, dövme gibi detaylarda iş yerinin kurallarını öğrenmenizi tavsiye ederiz. Yine “casual smart” olarak adlandırabileceğimiz bir giyim tarzı da Türk iş hayatı için uygundur. İş hayatında giyim ve dış görünüm bakımından Batılı ülkelerdeki standartların Türkiye için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu