Türkiye'de Yaşam

Yabancıların Türkiye’de Kira Öderken Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Son yıllarda artan uluslararası hareketliliğin sonuçlarından biri olarak Türkiye’de yaşayan yabancı nüfus gözle görülür bir oranda artmıştır. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük metropollerin yanı sıra hemen hemen Türkiye’nin tüm büyük şehirlerinde yabancılar yaşamlarını devam ettirmektedir. Bu durumun da doğal bir sonucu olarak yabancıların ikamet etme ihtiyaçları artmış ve ev kiralama yöntemi en sık kullanılan çözümlerden biri olmuştur. Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki, Türkiye’de bir ev kiralayacaksanız mutlaka yazılı bir kira kontratı yapmalısınız. Türkiye’de kira sözleşmesinin sözlü olarak yapılması her iki tarafını haklarını etkilemez fakat ileride ortaya çıkacak anlaşmazlık durumlarında yazılı sözleşmeler ispat niteliğinde kullanılabilmektedir. Hazırlanacak kira sözleşmesinde başlangıç tarihinin yanı sıra, kiracı ve ev sahibinin açık kimlik bilgileri, kiralanan gayrimenkulün adresi, kira bedeli ve ödeme şekli, kullanılan yerin kullanım şekli, aktif durumu, içerisinde varsa bulunan demirbaşlar ve depozito bedeli yer almalıdır. Yukarı da da bahsettiğimiz gibi bu gibi durumların açıkça sözleşmede yer alması ileride doğabilecek anlaşmazlıkların önüne geçme konusunda oldukça faydalı olacaktır.

Sadece kira kontratı aşamasında değil, kiranın ödemesini yaparken de bazı dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Yürürlükte olan mevcut yasal düzenlemelere göre, ödediğiniz kira bedeli aylık 500 Türk Lirası ve üzerindeyse, bu ödemeyi banka üzerinden yapmanız yasal bir zorunluluktur. Eğer oturduğunuz evin kirasını ödüyorsanız, ödeme yaparken para transferi kısmından konut kirası seçimini yapabilir ve kiranızı ödeyebilirsiniz. İşlem sonunda banka tarafından bir dekont verilecektir, bu dekontunuzu saklamanız yine ileride ortaya çıkabilecek anlaşmazlıklarda sizin yararınıza olacaktır. Eğer kira bedeliniz aylık 500 Türk Lirası’nın altında ise ödemeyi banka yoluyla yapmanıza gerek bulunmuyor. Bu durumlarda kiranın teslim alındığına dair yazılı ve imzalı bir belge talep etmeniz yine sizin için oldukça yararlıdır. Kiranın ödeneceği günü sözleşmede ayrıca belirtmemişseniz, genel uygulamaya göre kiralar ayın ilk 3 günü içinde ödenmelidir. Yine bunun yanı sıra, kira döneminin tamamlanması ve yenilenmesiyle birlikte kira bedelinizde yasal bir artış uygulanabilir. Kanuna göre, yenilenen kira dönemlerinde kira bedeli, açıklanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranından fazla olamaz. Buraya tıklayarak güncel TÜFE oranlarını öğrenebilirsiniz.

Eğer, Türkiye’de kira öderken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu