Türkiye'de Yaşam

Türkiye’de Yabancılar için Taşıt Aldıktan Sonra Yaptırılması Gereken Sigortalar ve Ödenmesi Gereken Vergiler Nelerdir?

Türkiye’de yasal olarak yaşayan yabancılar mavi plakalı ya da tax-free olarak bilinen araçları satın alabilir ve bu araçlarla yasal olarak trafiğe çıkabilmektedirler. Uygulanmakta olan kurala göre bu araçların KDV ve ÖTV muafiyeti bulunmakta olup, sadece yabancı vatandaşlar arasında alınıp satılabilmektedir. Tıpkı Türk vatandaşlarının sahip olduğu araçlar gibi yabancıların kullandığı mavi plakalı araçların da zorunlu trafik sigortası yaptırma ve MTV ödeme zorunlulukları bulunmaktadır. MTV konusunda ilgili kanunda şöyle bir istisna bulunmaktadır :

“b) Karşılıklı olmak şartiyle, yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçilik ve konsolosluklarıyla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına (Fahri konsoloslar hariç) ve o devletin uyruğunda bulunan elçilik ve konsolosluk memurlarına ve merkezi Türkiye’de bulunan uluslararası kurullar ile bu kurulların yabancı uyruklu memurlarına ve resmi bir görev için yurda gelen delege ve heyetlere ve bu heyetlere mensup yabancı uyruklu kişilere ait taşıtlar.”

Buna göre yukarıdaki maddeye uymayan tüm mavi plakalı araçlar da MTV mükellefi olarak karşımıza çıkmaktadır.  Yukarıda belirtilen hususlardan anlaşılacağı üzere Türkiye’de yasal olarak mavi plakalı araç satın alan yabancıların da benzer yükümlülükleri bulunmaktadır. Ayrıca, yabancının aracı için yaptırılmış bir “Yeşil Kart Sigorta” poliçesi bulunuyorsa ek olarak zorunlu trafik sigortası talep edilmeyecektir.

Eğer, Türkiye’de yabancılar için taşıt aldıktan sonra yapılması gerekenler hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Ata Kurumsal

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu