Oturma İzni

Anne Babası Boşanmış 18 Yaşından Küçük Çocuklar Türkiye’de İkamet İzni Alabilir mi?

Türkiye’de 18 yaşından büyük veya küçük tüm yabancıların geçerli bir ikamet izni ile bulunmaları yasal bir zorunluluktur. Türkiye’ye gelmiş ve vize sürelerinden daha uzun süre ülkede kalmaya devam etmek isteyen yabancıların mutlaka geçerli bir ikamet izinleri bulunması gerekiyor. 18 yaşından küçük olan yabancıların Türkiye’de yasal olarak yaşayabilmeleri ve eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için ikamet izni sahibi olmaları oldukça önemlidir. Bu yazımızda anne babası boşanmış 18 yaş altı çocuklar için Türkiye’de ikamet izni sürecinden kısaca bahsedeceğiz.

18 yaşından küçük çocuklar için ikamet izni başvurusunun yapılabilmesi için belli koşullar aranmaktadır. Bu koşullardan ilki çocuğun geçerli bir pasaportu olmasıdır ve ikamet izni başvurusunun vize süresi içinde yapılmasıdır. Başvuru için hazırlanan dosyada gerekli belgelerin yanında çocuğun apostilli doğum belgesi mutlaka eklenmelidir. Bu belge çocuğun vatandaşı olduğu ülkeden veya Türkiye’deki konsolosluktan temin edilebilir. Göç idaresindeki randevuya anne ve baba birlikte katılacaksa eğer herhangi bir muvafakatname ihtiyacı bulunmamaktadır. Ancak randevuya yalnızca anne veya babadan biri katılacaksa katılmayan taraf tarafından verilecek bir muvafakatnameye ihtiyaç duyulacaktır. Eğer katılmayan anne veya baba ülke içerisindeyse istenilen muvafakatnameyi herhangi bir noterde düzenleterek Göç İdaresi’ne sunulabilir. Anne ve babanın boşanma durumunda bu başvuruyu gerçekleştirirken anne veya babanın apostilli boşanma belgesine ihtiyacı olacaktır. Bu belge olduğu zaman herhangi bir muvafakatnameye ihtiyaç kalmadan çocuk için ikamet izni başvurusu kolaylıkla yapılabilmektedir.

Eğer, anne babası boşanmış 18 yaşından küçük çocukların Türkiye’de ikamet izni alması hakkında sorularınız bulunuyorsa, yorumlar kısmından veya sizin için özel olarak hazırladığımız “Sorun Cevaplayalım” sayfamızdan bize iletebilirsiniz.

Av. Batın Yılmaz

Potansiyel bir iş sözleşmesini yansıtan yukarıdaki şartlar yalnızca ek tartışmalar için bir temel olarak sunulmuştur ve yasal olarak bağlayıcı bir yükümlülüğü yoktur. Tüm tarafların dahil olduğu bir sözleşme son haliyle yazılı olarak yapılmadıkça yasal olarak bağlayıcı hiçbir yükümlülük oluşmayacak, olduğu ima edilmeyecek ya da olduğu sonucuna varılmayacaktır.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. anne ve babam yurtdışında yaşıyor ve ikametim yok. Bu nedenle ehliyet alamıyorum. Velim olmadan nasıl ikamet alabilirim?
    ablam var.

    1. Merhaba, vize muafiyet süreniz var mı ? Eğer vize süreniz bittiyse ülkeden çıkış giriş yapmanız gerekmektedir.

  2. Affedersiniz, annemle yaşıyorum, boşandılar! İstanbul’da kalmak istiyoruz! Annem üniversite boyunca kalıyor! Annemin öğrenci kimliğiyle veya Türk okullarında okuyarak turist yurdu alabilir miyim? Annemin Kymlik koleksiyonu altında nasıl bir turistik konaklama yeri bulabileceğim konusunda bana rehberlik eder misiniz?

    1. Merhaba, evet 18 yaşından küçükseniz Türk okullarında eğitim alma durumunuz varsa öğrenci ikameti ile hem eğitim alıp hem de Türkiye’de yaşayabilirsiniz.

  3. Merhaba öğlüm 2 Sinif ilk okul oturma izini bitiyor anne babayla birlikte yaşiyor acaba oturma izini uzatabiliriz mi bundan önce normal turistlik almiştik

  4. Merhabalar. Yeğenim 12 yaşında ben amcası oluyorum anne ve babası yurt dışında yaşıyorlar onun için ikamet alabilmem için ne yapmalıyım ? Teşekkürler.

      1. Merhabaa annem ve babam ayrı velayetim babamın üstüne annem yanına ikamet aldırabilir mi bi sıkıntı çıkarmmı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu